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Following are a dozen questions answered by the
engineering staff as part of the NFSA's Expert of the
Day (EOD) member assistance program during the
month of May 2019. This information is being brought
forward as the "Best of May 2019." If you have a
question for the NFSA EOD (and you are an NFSA
member), send your question to eod@nfsa.org and the
EOD will get back to you.

It should be noted that the following are the opinions of
the NFSA Engineering Department staff, generated as
members of the relevant NFPA technical committees
and through our general experience in writing and
interpreting codes and standards. They have not been
processed as formal interpretations in accordance with
the NFPA Regulations Governing Committee Projects
and should therefore not be considered, nor relied
upon, as the official positions of the NFPA or its
Committees. Unless otherwise noted the most recent
published edition of the standard referenced was used
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Question #1 - Interstitial Sprinklers

A residential apartment building is protected with an
automatic sprinkler system and the building
construction includes combustible interstitial spaces
which will require protection. The sprinklers in the
interstitial space are fed from the same branch lines as
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the sprinklers covering the floor below. Using the
area/density method, do the interstitial sprinklers need
to be included in the remote area calculation for the
floor below?

Answer: No, the sprinklers in the concealed space
would be considered a separate level of protection and
would not be required to be calculated with the room
below. It must be noted that if the sprinklers in the
concealed space are listed combustible concealed
space sprinklers, they are considered "special
sprinklers" and they would need to be calculated per
the manufacturer's instructions; however, if the
sprinklers are standard spray sprinklers, then the
calculation method and hydraulically most demanding
area would be per NFPA 13.

Question #2 - NFPA 25 Sprinkler Testing

Where a facility has a system which uses sprinklers
with varying temperature ratings installed, do
representative samples for all of the different
temperature rated sprinklers have to be taken for
laboratory testing?

Answer: No, NFPA 25 does not require the minimum
sample to include sprinklers having each temperature
rating to be sent for testing. Per NFPA 25-2014:

5.3.1.2* A representative sample of sprinklers for
testing per 5.3.1.1.1 shall consist of a minimum of
not less than four sprinklers or 1 percent of the
number of sprinklers per individual sprinkler
sample, whichever is greater.

A.5.3.1.2 Within an environment, similar sidewall,
upright, and pendent sprinklers produced by the
same manufacturer could be considered part of
the same sample, but additional sprinklers would
be included within the sample if produced by a
different manufacturer.

It should be noted that it is good practice to submit
sprinklers having varying temperature ratings for
samples, but it is not required. Sample selection should
be discussed between the owner and service provider
to determine where to gather the samples. These
samples should be chosen based on the varying
conditions in the facility and not solely on ease of
access.

Question #3 - Preaction Valves in Stairwells
Is it acceptable to put the control equipment and riser
for a preaction sprinkler system protecting a hospital in

the stairwell?

Answer: Yes. While the model building and fire codes
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don't prohibit the equipment itself, IBC section 1023.5
prohibits any penetrations of the stairwell for building
equipment. The theory is that if the stairwell wall can't
be penetrated, the equipment is not allowed to be
installed. However, this section in the IBC/IFC contains
a specific exception for fire sprinkler and standpipe
equipment. Since fire sprinkler equipment is
specifically permitted to penetrate the stairwell wall, the
equipment is allowed to be installed in the stairwell and
penetrate the wall to protect the rest of the building as
long as the sprinkler control equipment is clear of any
portion of the stairwell necessary for egress.

Question #4 - Hose Connections at Horizontal Exits

According to NFPA 14-2019, how close must the
required hose valve be to a horizontal exit?

Answer: Although NFPA 14-2019 section 7.3.1.1
specifies that the height of the hose connection above
the floor must be between 3 ft and 5 ft, it is not so
specific in the plan view, merely requiring in section
7.3.2.2 that hose connections be located on each side
of the wall "adjacent to the exit openings of horizontal
exits". The subsection that follows allows a single hose
connection if a single connection can be used to cover
all floor areas. Figure A.7.3.2.2.1 illustrates the intent
of the subsection. Although the hose connection in the
figure appears to be located immediately adjacent to
the door, the standard has no set requirement. It is no
doubt assumed that the placement of such connection
will be reasonable for its intended purpose, and subject
to the approval of the AHJ. Just as the AHJ has
authority over tolerances in NFPA codes and
standards, the AHJ would be in a position to decide if
in fact the location was reasonably "adjacent". In
addition, all areas must be within the spacing
requirements for hose connections.

Question #5 - Fire Pump Test Header

A fire pump is being installed with a flow meter and a
test header. If there is a means to provide the required
flow for fire pump testing through another outlet such
as a roof manifold, can the test header be omitted?

Answer: No. NFPA 20-2019 section 4.22.2.10 requires
a test header downstream and in line with the flow
meter so that the flow meter can be calibrated in place.
This requirement was new to the 2013 edition (see
NFPA 20-2013 section 4.20.2.10.1) and it has been
continued in the 2016 and 2019 edition.

Even if the test header was omitted, it would not really
save the building owner in the long run. Testing from a
roof of a high-rise building can be a challenge. Roof

drains need to be upsized to handle the extra flow and
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communication with the pump room would be difficult.
Question #6 - Hydrants and Calculations

If wall hydrants are being added to a warehouse for

plastic storage should the hydrants be included into the

hydraulic calculations for the system demand?

Answer: Yes, but NFPA 13 does not have any specific
requirements for the use of wall hydrants. Per NFPA
13-2016:

23.4.6 Hose Allowance. Water allowance for
outside hose shall be added to the sprinkler and
inside hose requirement at the connection to the
city water main or a yard hydrant, whichever is
closer to the system.

A wall hydrant would be most similar to a yard hydrant.
As such, the outside hose stream should be added at
this connection if it is the closest connection to the
system and intended to be used by the fire department
in the event of a fire. This flow should be considered
and calculated though the sprinkler system (whichever
route it may take) back to the effective point of the
known water source.

Question #7 - Sprinklers in Non-required
Concealed Spaces

A sprinkler system was installed with sprinklers in a
concealed space above a ceiling to provide localized
protection of what was supposed to be an exposed,
combustible wooden beam in an otherwise limited-
combustible space that would allow omission of
sprinklers per NFPA 13-2016 section 8.15.1.2.1.
During construction, the contractor decided to cover
the wood beam with gypsum board so that there is no
longer any exposed combustible construction in the
concealed space. Can the sprinklers remain in the
concealed space or are they required to be removed?

Answer: The sprinklers do not need to be removed.
There is nothing wrong with leaving sprinklers in this
concealed space. Even though NFPA 13-2016 does
not require sprinklers in the concealed space, it does
not prohibit them either. NFPA 13 provides the
minimum requirements for design. There is nothing in
the standard that should prohibit additional sprinkler
protection.

1.1* Scope.

1.1.1 This standard shall provide the minimum
requirements for the design and installation of
automatic fire sprinkler systems and exposure
protection sprinkler systems covered within this
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standard

Question #8 - Obstructed vs. Unobstructed
Construction

The following construction scenario applies to three
separate questions that are answered below as
questions 8a, 8b, and 8c:

Beam/Girder ceiling construction with large 25 in. deep
beams (approx. 10'-4 x 30'-0 = 309 sq. ft.), and with
two shorter 16 in. deep beams inside that create
roughly 10'-0 x 10'-0 bays.

Question #8a -

If a ceiling has beam and girder ceiling construction
that has bays less than 300 sq. ft, can it be considered
Panel construction, and can the beam distance
described in section A.3.7.1(1) apply?

Answer: Yes, each panel is less than 300 sq. ft so this
would be considered panel construction and meet the
definition for obstructed construction. Panels areas are
determined by the spacing of the smaller members and
not the bays as long as there are no unfilled
penetrations (See answer to Question #2 below).
Obstructed construction is defined in NFPA 13-2016
section 3.7.1:

3.7.1* Obstructed Construction. Panel
construction and other construction where beams,
trusses, or other members impede heat flow or
water distribution in a manner that materially
affects the ability of sprinklers to control or
suppress a fire.

The text included in the annex is advisory in nature
and not intended to apply to every specific scenario.
The solid 25 in. and 16 in. beams would material effect
the heat flow of a fire and make the construction
obstructed as well as meet the explanation of panel
construction.

Question #8b -

To consider that ceiling "Panel" construction, can the
area be measured between the smaller bays created
by the 16" deep beams (100 sq. ft bays) or the 25"
deep beams (309 sq. ft bays)?

Answer: Since the panels created by the 16" beams
are capable of trapping heat and there are no unfilled
penetrations, this arrangement would be considered

panel construction.

Question #8c -
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The building in question has many walls that go to the
ceiling and create smaller bays or panels creating
mixed covered areas. If the full height walls create
pockets where the beams are not present, can the
obstructed construction positioning rules still be
followed?

Answer: The structure remains unchanged with
additional walls. The structure is still considered
obstructed construction. The sprinklers are still
permitted to be positioned per obstructed construction
and spaced a sufficient distance away from the solid
structural members to satisfy the obstruction rules.

Question #9 - Car Stacking

In a project with car stackers where the applicable
standard is the 2013 edition of NFPA 13, should the
occupancy be considered an ordinary hazard group 1
or should the density and design approach be
increased?

Answer: Questions regarding hazard or commodity
classification are difficult except in those
circumstances where some NFPA occupancy
committee has specifically addressed the issue. This is
especially true because hazard classification is
considered in many states and jurisdictions to be the
most important aspect of fire protection system design,
and an obligation of the responsible design
professional. One reason many states require
involvement of a responsible design professional is to
ensure that the site-specific attributes of the project are
recognized and properly addressed, which cannot be
accomplished in a generic manner.

In this case, the responsible design professional should
review the annex suggestion of NFPA 13, 2016 edition
in regard to protecting car stackers as an extra hazard
group 2 occupancy. Although this language was not in
the 2013 edition, the committee did address this issue
in the 2016 edition. Although car parking is suggested
to be an ordinary group 1 occupancy, the addition of
car stackers introduce a significant obstruction to the
ceiling sprinkler system. As extra hazard group 2
densities are appropriate for occupancies where
"shielding of combustibles is extensive" (see section
5.4.2) and should be sufficient in preventing the fire
from spreading to adjacent cars in the parking garage.
To further explain the committees reasoning in making
this change to the 2016 edition, | am including the
committee statement for this revision. The committee
statement for Second Revision No. 127 is as follows:

The parking garage can be reasonably protected
with sprinklers only at the ceiling if the hazard




classification is increased to Extra Hazard Group
2. The definition of Extra Hazard Group 2 includes,
"occupancies where shielding of combustibles is
extensive" (Section 5.4.2 of the 2013 edition of
NFPA 13). The basic concept in this section is that
hazards that would normally be classified as
Ordinary Hazard can be protected with sprinklers
only at the ceiling by increasing the density and
area of coverage, and by decreasing the sprinkler
spacing, in accordance with the Extra Hazard
rules. Examples of such situations include
factories where manufactured homes are built.
During the process of building a manufactured
home, sprinkler protection is not extended down
inside the manufactured home, but sprinklers at
the roof of the factory are expected to control any
fire, including one starting inside a home being
manufactured. By upgrading the design basis of
the sprinkler system to Extra Hazard Group 2
(increasing the density by 167% and increasing
the area of operation by 67%) the sprinkler system
is expected to handle the additional challenge of a
shielded fire (see A.5.4.2 of the 2013 edition), and
should be sufficient to handle the fuel load of two
cars (one above another), preventing the fire from
spreading to the adjacent cars while maintaining
acceptable conditions for the structural members
within the structure.

Another design approach that the design professional
may consider is to design the ceiling sprinkler system
as an ordinary hazard occupancy and install additional
sprinklers under the cars in the car stacker in
accordance with the wide obstruction rule (NFPA 13-
2013 section 8.5.5.3.1). This is an evolving subject
which requires additional research to provide
requirements for the ever-increasing list of scenarios
involving car stacking equipment.

Question #10 - NFPA 13R FDC

In accordance with NFPA 13R-2013, can a single fire
department connection serve two buildings that is
supplied by the same main?

Answer: Yes, as long as the AHJ approves this
arrangement. NFPA 13R-2013 states:

6.11.1 At least one fire department connection
shall be provided for buildings, accessible by a fire
department, that exceed 2000 ft2 (186 m2) or are
more than a single story.

NFPA 13R does not have a lot of information
pertaining to FDCs but if the AHJ is convinced that the
arrangement that you have proposed is meets the
requirements of NFPA 13R, and the FDC is arranged




to feed both the building it may be acceptable. As the
FDC is to be used by the Fire Department, their buy-in
should be obtained as well.

If the FDC is to be connected to the underground
private fire main, NFPA 24-2016 does provide some
guidance. Section 5.9 of NFPA 24 is titled "Remote
Fire Department Connections". This section states that
control valves shall not be installed in the piping from
the FDC to the fire service main (Section 5.9.3.2) but
does permit control valves in the piping downstream of
the fire department connection (Section 5.9.3.2.1).
Additionally, section 5.9.5.7 states:

5.9.5.7 Where a remote fire department
connection services multiple buildings, structures,
or locations, a sign shall be provided indicating the
buildings, structures, or locations served.

Based upon the wording of NFPA 24 (which is
suggested by NFPA 13R to be used if the main is 4
inches or greater) a remote FDC connected to the
underground and serving two buildings may be
acceptable. As this concept is not specifically
addressed in NFPA 13R, the AHJ (including the Fire
Department) should be consulted.

Question #11 - Maximum Protection Area of
Residential Sprinklers

NFPA 13-2010 states:

8.10.3.4 Residential sidewall sprinklers shall be
permitted to be installed on opposing or adjacent
walls, provided no sprinkler is located within the
maximum protection area of another sprinkler.

Does maximum protection area apply to the maximum
area the sprinkler is calculated to, or to the maximum
area that the sprinkler is listed to protect?

Answer: The language of section 10.3.4 is not clear.
This issue was recently brought up at the NFSA
Engineering and Standards (E&S) Committee meeting.
It was the opinion of this committee that the intent of
"maximum protection area" in this section referred to
the calculated area (16 ft in the above example) and
not the maximum area that the sprinkler is capable of
protecting. It must be noted that this was the opinion of
the E&S Committee and cannot be interpreted as a
formal NFPA interpretation of this section.

NFSA is planning on submitting a public input to the
next edition of NFPA 13 to clarify this issue.

Question #12 - Freestanding FDC




A freestanding FDC is installed on a project and during
the acceptance testing for the system the 200-psi
hydrostatic test was unable to maintain pressure due to
loss out of a ball drip and the hydrostatic test failed. If
the freestanding FDC piping includes an automatic ball
drip, how is the hydrostatic test performed?

Answer: The remote fire department connection must
pass a 2-hour hydrostatic test as required by NFPA 13-
2016 section 25.1.7. For buried pipe, the proper
procedures would be found in NFPA 13-2016 section
10.10.2. If the automatic ball drip is preventing this
portion of piping from maintaining pressure, it is not
uncommon to plug the ball drip for testing. This would
isolate the ball drip and maintaining the pressure.
Additionally, the acceptance testing protocols for
underground piping recommend that the test be done
with the fittings exposed so that leakages are apparent
visually, and the appurtenances are accessible to plug
if necessary.

Did You Know??

The NFSA assigns a member of the Engineering Department staff every business day to answer your technical questions. We
call this the Expert of the Day (EOD) program and it is available to our members by phone, or e-mail. Call us at (845) 878-
4200 and press 2, or you can e-mail us at eod@nfsa.org. Last year we answered more than 1400 requests for assistance.

NFSA TechNotes is c. 2019 National Fire Sprinkler Association, and is distributed to NFSA members on Tuesdays
for which no NFSA Technical Tuesday Online Seminar is scheduled. Statements and conclusions are based on the
best judgment of the NFSA Engineering staff, and are not the official position of the NFPA or its technical committees
or those of other organizations except as noted. Opinions expressed herein are not intended, and should not be
relied upon, to provide professional consultation or services. Please send comments to Mark Hopkins, P.E. at
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